Danmarks digitale kompetencegab
Manglen på digitale færdigheder er alt andet end et unikt problem. Det er et samfundsmæssigt problem, der berører hele det danske erhvervsliv og har enorme konsekvenser for Danmarks digitale vækst. Ifølge en ny analyse lavet af Digital Dogme i samarbejde med HBS Economics, Microsoft og LinkedIn, har op mod 120.000 ansatte ikke de tilstrækkelige digitale kompetencer, som virksomheder og myndigheder efterspørger. Mange taler om et decideret digitalt kompetencegab, og det bekræftes af analysen, der yderligere identificerer 10 digitale jobprofiler i vækst. Konklusionen på analysen er klar: vi står overfor et enormt digitalt kompetencegab, som kræver at danske virksomheder går sammen om at opkvalificere arbejdsstyrken. Det er også en af grundene til, at CPH valgte at blive medlem af foreningen Digital Dogme, der netop forsøger at samle virksomhederne om dette.
40% ønskede flere digitale færdigheder
I 2019 lancerede CPH deres strategi Architects of the Future Airport med et mål om at udvikle fremtidens lufthavn. I strategien, der består af 6 strategiske take-offs, sætter CPH særskilt fokus på medarbejderne og deres jobs og kompetencer, herunder især digitale kompetencer der skal gøre medarbejderne i stand til at bruge de mange nye mulighederne, som digitaliseringen bringer. Det førte allerede i 2019 til en række nye samarbejder med LO, skoler, klubber, fagforeninger og andre aktører om fremtidens medarbejdere. Samtidigt havde CPH været aktiv i Digital Dogme siden 2018, hvor de sammen med andre store virksomheder delte ud af deres viden og udfordringer ift. digital opkvalificering. Ledelsen i CPH støttede, med andre ord, fuldt op om kompetencedagsordenen.
Som et led i udviklingen af fremtidens medarbejdere, udsendte CPH’s ledelse i starten af 2021 spørgeskemaet ”Hvor digital er du?” til alle lufthavnens overenskomstansatte. Formålet med spørgeskemaet var at få en bedre idé om medarbejdernes reelle digitale færdigheder med henblik på at kunne tilbyde den rette kompetenceudvikling. Samtidigt var der fra medarbejdernes side et ønske om at kende deres individuelle kompetenceniveau, men på det tidspunkt var alt træningsdata centraliseret hos ledelsen. I alt 950 medarbejdere besvarede spørgeskemaet, der samlet set viste at mere end 40% af medarbejderne ønskede flere digitale færdigheder. Det stod da klart for både ledelsen og medarbejderne, at der var en fælles interesse i digital opkvalificering.
”Vi begyndte at tænke over, hvad der ville ske, hvis vi slap træningsdataene fri og gjorde dem tilgængelige for medarbejderne. (…) Det repræsenterede et paradigmeskift i vores ledelsesstil fra kontrol til udvikling og læring.”
Jakob Frølund, områdeleder for Security