Om AI-kompetencepagten

AI-Kompetencepagten er et offentligt-privat partnerskab, som samler virksomheder, offentlige myndigheder, uddannelsesinstitutioner og organisationer om at sikre Danmarks digitale fremtid. Pagten ledes af AI-kompetencerådet som sætter den strategiske retning og bidrager til udvikling af og vidensdeling om initiativet.

Målet med AI-kompetencepagten

Målet med AI-kompetencepagten er at løfte 1 million danskeres digitale kompetencer i alle dele af arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet, ved at igangsætte store samarbejdsprojekter på tværs af virksomheder og organisationer og ved at understøtte de projekter som partnerne selv søsætter. 

Projektet samler indsigter og erfaringer fra partnernes indsatser og fra en række fælles flagskibsprojekter, som AI-kompetencerådet bruger til at lave anbefalinger og gøre status på udviklingen af danskernes digitale kompetencer.  Gennem samarbejdet sikrer vi, at opkvalificeringen ikke blot sker i enkeltstående organisationer gennem isolerede projekter uden vidensdeling, men tværtimod fungerer som katalysator for en bred og vedvarende digital udvikling i hele Danmark.

Hvorfor skal Danmark have en AI kompetencepagt?

Danmark har et stort potentiale for at styrke produktiviteten, velfærden og arbejdsglæden med kunstig intelligens (AI). AI kan effektivisere arbejdsprocesser, automatisere rutineopgaver og hjælpe os med at bruge viden mere målrettet.

Det frigør tid til opgaver, der kræver menneskelig indsigt, kreativitet og nærvær – og sikrer, at varme hænder og kloge hoveder kan blive brugt der, hvor de gør mest gavn. Det er et potentiale, hvis indfrielse ikke bare er positivt for Danmark og danskerne, men også bydende nødvendigt, hvis vi skal klare os i en verden med stigende global konkurrence og mangel på arbejdskraft, som presser både væksten og vores velfærdssystem. Udnyttelse af AI kræver en massiv omstilling af arbejdsmarkedet. Det kræver ledere, der ser mulighederne i AI og kan drive forandringen, og medarbejdere, der har de færdigheder, der skal til for at bruge teknologien effektivt og ansvarligt. 

Derfor er en række af de største danske virksomheder og organisationer gået sammen om at skabe AI-kompetencepagten.

Indsatser

For at nå målsætningen om digital opkvalificering af 1 million danskere, vil pagten kombinere tre typer af indsatser

  • Medlemsdrevne opkvalificeringsindsatser, dvs. forløb der i udgangspunktet drives af den enkelte organisation. 
  • Flagskibsprojekter, der udvikles og drives i regi af pagten med deltagelse af flere medlemmer.
  • Monitorering, systematisk udveksling af erfaringer og deling af ny viden om udviklingen i AI og kompetencebehovet.