Barometer: 310.000 medarbejdere i danske virksomheder mangler digitale kompetencer 

310.000 medarbejdere i danske virksomheder mangler tilstrækkelige digitale kompetencer. Det viser ‘Det Digitale Kompetencebarometer’, der udgives af Digital Dogme i samarbejde med HBS Economics. 

310.000 medarbejdere i danske virksomheder mangler tilstrækkelige digitale kompetencer. Det viser ‘Det Digitale Kompetencebarometer’, der udgives af Digital Dogme i samarbejde med HBS Economics. 

En stor gruppe medarbejdere i danske virksomheder mangler tilstrækkelige digitale kompetencer. Det viser ‘Det Digitale Kompetencebarometer’, som udgives af Digital Dogme i samarbejde med HBS Economics.  

Ifølge barometret vurderes i alt 310.000 medarbejdere af deres arbejdsgivere til at have utilstrækkelige digitale kompetencer. Disse er fordelt på 30.000 specialister, 80.000 digitale integratorer og 200.000 digitale generalister, som for første gang er inddraget i årets analyse.  

De utilstrækkelige kompetencer er et stort problem, som vi skal gøre noget ved, lyder det fra Mette Beck-Nielsen, adm. direktør i Digital Dogme, der arbejder for at løfte danskerne digitalt. 

“Der bliver talt meget om manglen på digitale kompetencer herhjemme. Barometeret giver os et konkret bud på, hvor stort problemet er blandt eksisterende medarbejdere i danske virksomheder. Dette kan vi bruge til at sætte ind med målrettet opkvalificering, så virksomhederne får adgang til de rette kompetencer, og Danmark kan fastholde sin digitale førerposition,“ siger Mette Beck-Nielsen. 

Kunstig intelligens og data i stigende efterspørgsel 

Kompetencebarometeret ser også nærmere på, hvilke konkrete digitale kompetencer der er efterspurgte i virksomhederne.  

For specialistjobs ses størst vækst i efterspørgslen i kompetencer inden for kunstig intelligens (AI) og databehandling, mens det er kompetencer inden for digital administration, forretningsudvikling, ledelse og marketing, der er i størst vækst for digitale integratorer. Sidstnævnte er medarbejdere, som binder ny, digital teknologi sammen med udvikling af nye produkter, koncepter og forretningsudvikling. 

“Vi kan se, at især digitale integratorer er efterspurgte af virksomheder på tværs af industrier og sektorer. Dette understreger, at digitale kompetencer i dag er et fundament for stort set alle jobtyper og for at udvikle forretning og vækst,” siger Mette Beck-Nielsen.   

Grønne kompetencer 

Det er tredje år i træk, at Digital Dogme og HBS Economics udgiver barometeret, der er baseret konkrete jobopslag samt en rundspørge blandt arbejdsgiverne. Som noget nyt i år, ser barometeret også nærmere på den grønne efterspørgsel i digitale jobs, og her ses især en stor vækst inden for bygge- og anlægsbranchen.  

”Der har længe været talt om udbredelsen af grønne kompetencer på det danske arbejdsmarked. I den forbindelse er det interessant, når Det Digitale Kompetencebarometer viser, at der i særligt høj grad opleves en stigende efterspørgsel på profiler, der besidder både grønne og digitale kompetencer på én gang,” siger Andreas Højbjerre, partner i HBS Economics. 

Det Digitale Kompetencebarometer præsenteres på konferencen ‘Danmarks Digitale Kompetencer’ som finder sted den 6. december fra 15-18 i Industriens Hus.  

Konferencen arrangeres af Digital Dogme i samarbejde med DI Digital.     

Download Det Digitale Kompetencebarometer 2022.

Udgivelsesdato